"Dit geeft voor de hele buurt een gerust gevoel"

 

Jacomijn kreeg een oproep bij een hartstilstand bij haar in de buurt. Maar er bleek geen AED te zijn. Onacceptabel, vond Jacomijn. Dus regelde ze samen met de buren een AED voor hun wijk.

 

Start een actie

 

Aangemeld bij reanimatie oproepsysteem

“Toen ik in 2016 naar het centrum van Woerden verhuisde, meldde ik me ook meteen aan als burgerhulpverlener. Zodra iemand in de buurt een hartstilstand krijgt, ontvang je daarvan een berichtje. Zo kan iemand snel geholpen worden.”

Gemiste kans dat de AED binnen hing

“Op een avond om 19 uur piepte mijn telefoon: een SMS-oproep! Ik moest een AED halen bij de fietswinkel en direct naar het slachtoffer gaan. Ik sprong op mijn fiets en kwam hijgend aan bij de winkel. Maar wat bleek: er was geen AED te vinden. Oh, wat was dat frustrerend! Later hoorde ik dat de AED bij de winkel wel aangemeld was, maar binnen hing. Hij was daardoor maar tot 18 uur bereikbaar. Wat een gemiste kans!”

Weinig AED’s in de avond en nacht

“Het incident liet me niet los en ik wilde weten waar nog meer AED’s hangen. Onderzoek wees uit dat er in Woerden slechts 8 AED’s 24/7 bereikbaar zijn! Wie dus ‘s avonds of ‘s nachts een hartstilstand krijgt, heeft minder kans op hulp met een AED. Dat moet anders. Een hartstilstand houdt echt geen rekening met dag of nacht.”

Positieve reacties op actie BuurtAED

“Op werk hoorde ik over BuurtAED.nl en besloot direct een AED te regelen voor mijn wijk. Eerst polste ik mijn buren en was blij verrast dat iedereen zo positief reageerde. Toen bleek dat de bewonersvereniging al langer een AED wilde. Deze actie met het mooie sponsorbedrag van Philips kwam dus precies op het goede moment.”

De actie was direct rond

“Ik heb mijn plan voorgedragen in een ledenvergadering van de VVE en gelukkig stemde iedereen voor. Mijn actie was direct rond! Geheel bekostigd vanuit het VVE-potje. Als dat niet mogelijk was geweest, had ik lokale horeca en bedrijven om een donatie gevraagd.”

AED binnen handbereik kan levens redden

“Onze buurt is per auto alleen maar bereikbaar vanaf 1 weg. Daarom hangen we de AED goed in het zicht. Het is voor iedereen een gerust gevoel dat bij een volgende reanimatie-oproep in onze wijk de AED binnen handbereik is. Dat kan levens redden en daar gaat het om.”

Ook met jouw buurt in actie voor een veiligere buurt?

 

Start een actie

Ook een BuurtAED in jouw straat?

Zamel met je buren geld in voor een AED + buitenkast met korting