"De donaties stroomden binnen, ook van onbekenden uit de buurt."

 

Een actie starten voor een AED in de buurt? Daar hoefde Marleen uit Haarlem niet lang over na te denken. Aanleiding was buurtgenoot en goede vriend Marcel Vittali, die vorig jaar ‘s nachts thuis werd overvallen door een hartstilstand.

's Nachts een hartstilstand

“Marcel is een goede vriend van me. Toen hij ’s nachts een hartstilstand kreeg, was zijn dochter net thuis gekomen. Ze startte meteen met reanimeren, tot de hulpdiensten kwamen met een AED en het van haar overnamen. Dat zij toevallig thuis was en kon reanimeren heeft zijn leven gered.”

AED in de buurt ontbrak

“Daarna zat de schrik er goed in bij iedereen in de buurt. Dat dit zomaar plotseling in het weekend gebeurt, zette ons aan het denken. Ik nam het initiatief door eerst te regelen dat de buurtbewoners leerden reanimeren. En de logische volgende stap was een BuurtAED die 24/7 toegankelijk is. Want deze ontbrak nog in onze buurt.”

Iedereen hielp mee om een AED te regelen

“Op zoek naar een locatie stapte ik binnen bij het centraal gelegen café De Vijfhoek. Een heel geschikte plek voor de AED. En de eigenaar stemde meteen in. Ik startte mijn actie en na een bericht op sociale media stroomden donaties meteen binnen. Ook van onbekenden uit de buurt. Op dag 4 belde een lokale horecaondernemer die het initiatief zo goed vond, dat ze in één keer het hele restbedrag heeft aangevuld.“

Zelf AED geplaatst

“Binnen 4 dagen was onze buurtAED een feit! Het inzamelen van het geld ging veel sneller dan ik had gedacht. Iedereen zag ook echt het belang ervan in. Het was heel bijzonder te ervaren dat iedereen zo begaan is. Maar wat onze actie echt bijzonder maakt is dat Marcel de AED zelf heeft geplaatst, hij heeft een Elektrotechnisch Buro. Meer bewijs dat een AED echt werkt kun je niet hebben!”

Ook met jouw buurt in actie voor een AED?

 

Start een actie

Ook een BuurtAED in jouw straat?

Zamel met je buren geld in voor een AED + buitenkast met korting