Burgerhulpverlener
Ruim 2 jaar geleden kwam ik in Woerden wonen. Ik heb me gelijk aangemeld als burgerhulpverlener. Ik werk bij de Hartstichting en heb mijn reanimatiediploma, dus ik had geen enkel excuus om me niet aan te melden. Een van de eerste oproepen waar ik gehoor aan kon geven was op een woensdagavond. Rond 19.00 uur. De spanning gierde door mijn lijf maar ik twijfelde geen seconde en sprong op mijn fiets. Op mijn scherm het verzoek de dichtstbijzijnde AED te halen. In het centrum. Op slechts 2 minuten fietsen. Dat moest haalbaar zijn. Met slippende banden stopte ik in de Voorstraat. Bij het juiste huisnummer. Een fietsenzaak. Maar geen AED te bekennen. Ondertussen zag ik de tijd wegtikken. Verloren tijd. Klopte het adres wel? Zucht. Adrenaline maakte plaats voor tergende frustratie. Hoop voor een gevoel van falen. Ik keek naar het adres waar ik naar toe moest voor de reanimatie. Nog eens 10 minuten extra fietsen. En dan het besef: ik ben gewoon te laat. De ambulance moet er tegen die tijd allang zijn geweest. De dag erna ben ik gaan kijken in de fietsenwinkel. En natuurlijk. Daar hing een AED. Maar binnen. Onbereikbaar voor een burgerhulpverlener na sluitingstijd.
Hulp vanuit de buurt werkt!
Recent onderzoek toont aan dat een goed netwerk van burgerhulpverleners en een goede dekking van beschikbare AED’s werkt. Burgerhulpverleners zijn gemiddeld 2,5 minuten sneller te plekke dan de ambulance, waardoor vooral in een woonomgeving sneller een schok kan worden toegediend. Dat leidt tot een grotere overlevingskans. Gelukkig hebben we in Woerden inmiddels 633 aangemelde burgerhulpverleners en 69 aangemelde AED’s. Maar van deze AED’s zijn er slechts 8 met buitenkast, en dus 24/7 bereikbaar. Dat is veel te weinig. Hopelijk kunnen wij met deze AED met buitenkast in het centrum van Woerden hier een bijdrage aan leveren. Zodat we altijd op tijd hulp kunnen verlenen. Want een hartstilstand houdt geen rekening met dag of nacht…
300 mensen per week
Elke week krijgen zo’n 300 mensen een hartstilstand buiten het ziekenhuis. De meeste hartstilstanden vinden bovendien plaats in een woonwijk. De overlevingskans stijgt aanzienlijk als er direct hulp verleend kan worden. Daarom is een AED in onze buurt belangrijk. Met een AED in de buurt vergroten we de kans dat iemand een hartstilstand overleeft. Ik vind dat heel belangrijk en zet me daarom graag in om onze eigen Defensie-eiland-AED te realiseren!
Als je het niet zitten om zelf de AED te bedienen, geen probleem! De AED wordt namelijk aangemeld bij het reanimatie-oproepsysteem. Als er iemand in onze buurt een hartstilstand krijgt, dan zal onze AED bediend kunnen worden door een burgerhulpverlener die opgeroepen wordt. Een burgerhulpverlener is getraind om in zo’n situatie hulp te verlenen.
Laten we ons wapenen. Help mee!
Jacomijn
Laatste donaties
Ook een BuurtAED in jouw straat?
Zamel met je buren geld in voor een AED + buitenkast met korting