Hallo beste buurtgenoten,

Naar aanleiding van onze buurt-AED crowdfunding actie, ontvingen wij (naast alle enthousiaste, hartverwarmende reacties) ook een aantal vragen die we hieronder graag beantwoorden.

Wat is een AED?

Een AED (Automatische Elektronische Defibrillator) is een apparaat dat gebruikt wordt wanneer iemand hartproblemen of een hartstilstand heeft. 

Hoe weet ik waar een AED hangt? 

Dat kan via HartslagNu. Je moet dan wel zijn ingeschreven als getrainde (buurt)hulpverlener. Zij kunnen via MijnHartslagNu zien waar AED’s te vinden zijn. Toch is het ook voor mensen die geen hulpverlener zijn goed te weten waar een AED te vinden is. Kijk dus altijd in je buurt waar AED’s hangen en onthoud die plekken, zodat je mensen in de buurt kunt helpen als het nodig is.

Hoe bedien ik een AED?

In principe mag in Nederland iedereen in een noodsituatie een AED gebruiken. Een AED is makkelijk te bedienen. Het apparaat vertelt je precies wat je moet doen. Onze buurt-AED krijgt overigens een kast met een pincode erop. Bij nood kunnen niet geregistreerde buurthulpverleners een AED altijd gebruiken door de kast in te slaan. Dan heb je dus geen pincode nodig.

Naast een AED inzetten, is het belangrijk om te kunnen reanimeren. Door te reanimeren houd je de kleine bloedsomloop op gang en zorg je ervoor dat de hersenen zuurstof krijgen. 

Wat moet ik doen als iemand een hartstilstand heeft?

Het belangrijkste wat omstanders in het geval van een hartstilstand moeten doen is 112 bellen. De centralist activeert dan de oproep via HartslagNu. Zo ontvangen burgerhulpverleners in de buurt van het slachtoffer de opdracht om te gaan reanimeren of eerst de dichtstbijzijnde AED op te halen. Als ze een AED moeten ophalen, stuurt HartslagNu hen de exacte locatie van de dichtstbijzijnde AED door en eventueel de pincode van de buitenkast.

Wordt ‘onze buurt-AED’ aangemeld?

Jazeker. Zodra onze buurt-AED is geïnstalleerd, melden wij deze aan bij HartslagNu. Aangemelde hulpverleners weten dan precies waar ze onze AED kunnen vinden.

Wil je je inschrijven als burgerhulpverlener en/of AED-beheerder?

Kun jij reanimeren? Ben jij flexibel en bereid te helpen wanneer elke seconde telt in jouw buurt? Word dan burgerhulpverlener en kom in actie bij een hartstilstand in jouw buurt. Meld je aan bij het oproepsysteem HartslagNu. Je hebt dan een reanimatiediploma dat niet ouder is dan 2 jaar nodig.

Aanmelden kan via MijnHartslagNu of via Hartstichting.

Eenmaal geregistreerd, ontvang je bij een reanimatie oproep bij jou in de buurt, per sms, app of telefoon een oproep van HartslagNu. In deze oproep staat de vraag om direct naar het reanimatieadres te gaan en/of de dichtstbijzijnde AED op te halen. Het is belangrijk dat je laat weten of je gaat of niet. Zo weet het systeem hoeveel burgerhulpverleners ter plaatse gaan. Als burgerhulpverlener is het natuurlijk goed als jij precies weet waar de dichtstbijzijnde AED’s te vinden zijn bij een oproep. Dat scheelt tijd.  

Ik wil leren reanimeren, hoe doe ik dat?

Goed idee. Zo kun je familieleden en buurtbewoners met een hartstilstand direct helpen. Door te reanimeren houd je de kleine bloedsomloop op gang en zorg je ervoor dat de hersenen zuurstof krijgen. Volg een erkende reanimatietraining en laat je op tijd bijscholen. Kijk op de website van de Hartstichting voor een overzicht van reanimatietrainingen door het hele land. Klik op onderstaande link:

Hartstichting - Leer reanimeren

In de video oproep had je het over een gratis introductiecursus AED in Wijkcentrum Achter de Linde. Kun je daar meer over vertellen?

Jazeker. We zijn we bezig met de organisatie van een gratis introductiecursus AED/reanimatie in Wijkcentrum Achter de Linde. Verpleegkundige Saskia geeft de cursus als vrijwilliger. Het is geen erkende cursus, maar je weet na de cursus wel wat je moet doen als iemand een hartstilstand heeft. Zodra de data bekend zijn en alles is geregeld, vind je op deze website meer informatie over de introductiecursus. We zullen het bericht ook via Nextdoor en andere social media kanalen delen.

13 Jul 2022 13:51 uur

Ook een BuurtAED in jouw straat?

Zamel met je buren geld in voor een AED + buitenkast met korting