Afgesloten
Locatie: Borne
Initiator: Ivo Maatman

Een AED en burger-hulpverleners in de buurt!

Wij, als samenwerkende buurtverenigingen Akker&Warande en TKWBuren (Tichelkampweg en Burenweg) hebben ons als doel gesteld om lokaal in onze wijk een AED station (en hulpverleners) te realiseren.

We willen met sponsering van de aanwezige bedrijven in onze wijken een AED station aanschaffen; dit doen we met een crowdfunding met hulp vanuit het platform van de Hartstichting. Voor de bedrijven is deze sponsoring naar een goed doel voor de wijk fiscaal aftrekbaar, en het is een mooie opsteker voor de buurt.

Maar een AED station is niet voldoende, er zijn vrijwilligers nodig (burgerhulpverleners, inclusief de jaarlijkse bijscholing reanimatie); we moeten het station onderhouden en er moet geld gereserveerd worden om na de levensduur van de apparatuur weer nieuwe, betrouwbare apparatuur aan te schaffen. Dit wordt door de mensen van de samenwerkende buurtverenigingen uitgevoerd.

Hoe werkt het nu eigenlijk in geval van hartstilstand?

- In geval van een patiënt in nood: bel altijd direct 112; ambulance
- Als er sprake is van een hartstilstand (of verdenking ervan):
- Vanuit de 112 meldkamer wordt direct het AED-alert systeem opgestart, en u blijft aan de lijn met 112
- AED-alert (HartslagNU) stuurt direct meerdere beschikbare hulpverleners naar het adres van de patiënt
- De meest dichtbijzijnde hulpverleners gaan rechtstreeks naar de patiënt en starten direct reanimatie
- Andere hulpverleners worden eerst naar beschikbare AED’s in de buurt gestuurd om deze op te halen; mocht de AED-kast een pincode hebben, dan wordt deze meegestuurd. Op deze wijze kan zo snel mogelijk hartmassage worden opgestart en kan daarna de AED ingezet worden; de ambulances zijn dan al onderweg.

Maar het probleem is dat hulpverleners met de AED niet binnen 4 minuten aanwezig kunnen zijn; dit is de tijd dat na hartstilstand en reanimatie de AED ingezet MOET worden. Als dat lukt binnen 4 minuten, dan is er tot 60% kans dat er geen letsel is. Lukt dat pas na 6 minuten, dan is de kans op overleving nog maar 20%.

Hoe krijgen we een opgeroepen hulpverlener MET AED binnen 4 minuten bij het slachtoffer hier in de buurt?
Alleen als de hulpverlener EN de AED hier binnen een paar honderd meter beschikbaar zijn.

De dichtstbijzijnde AED is richting station, of achter op de Veldkamp beschikbaar. DAT IS TE VER WEG.
Als nu iemand bij ons in de buurt een hartstilstand krijgt, is er grote kans dat er niet binnen 4 minuten een AED beschikbaar is; de aanrijtijd Politie/Ambulance of ophalen AED zal waarschijnlijk langer dan 4 minuten duren.

We zijn erg blij met deze actie van de Hartstichting!

Het platform BuurtAED levert (met €1000,- korting van Philips) de AED Philips Headstart FRx, een temperatuur geregelde buitenkast AIVIA 210 en 5 jaar garantie en service door Procardio B.V. (leverancier); samen voor € 1660,-

De buurtverenigingen brengen elk jaar ongeveer  € 500,- bij elkaar voor opleiding, onderhoud en reservering voor vervanging. Dat is ook nog best veel geld, en vergt ook in de loop der tijd een continue inspanning van onze vrijwilligers.

Over Sponsering door de bedrijven:

Graag zouden we de bedrijven in onze buurt (als snel meer dan 10) willen vragen het geld voor een AED station samen op te brengen. Dat zou fantastisch zijn. Deze bedrijven profiteren zelf ook van een AED hier in de buurt, niet alleen voor de eigen medewerkers, maar ook voor bezoekende klanten. Voor de sponsoren komt er een plaquette bij de AED, en de bedrijven zullen als sponsor worden vermeld in de communicatie (Facebook, mail en schriftelijke circulaires) naar alle buurtbewoners.

Daarnaast kunnen we er ook nog een mooi krantenartikel van maken, om zo andere buurten ook aan te moedigen met deze actie van de Hartstichting mee te doen.

We willen van u als bedrijf (of stichting) vragen om met een bedrag in te tekenen op:

www.buurtaed.nl/project/buurtaed-voor-tichelkampweg-7621-borne

We hebben met de Hartstichting afgesproken dat onze donateurs een factuur van hun donatie kunnen krijgen, u hoeft dus niet de knop “Doneer NU” te gebruiken, maar plaats uw geplande donatie, met bedrag en naam van uw bedrijf in het veld: “Laat een reactie achter”. (cookies accepteren, en inloggen met Social Media).
Als dat niet lukt, graag een mailtje naar TKWBuren@gmail.com, dan zet ik uw gift erop.
Als het streefbedrag is bereikt, zorgen wij dat u eerst een factuur krijgt voor uw donatie.

Hartelijk dank, niet alleen door de buurtverenigingen, maar ook namens alle bewoners hier in de buurt;
immers: iedereen heeft baat bij een AED hier in de buurt.

Deze actie is hard (hart) nodig. Laten we dit samen gaan oppakken!

Namens de beide buurtverenigingen:
Ivo Maatman, Gerard Schwering en Gerard Lubberink.

Mail: tkwburen@gmail.com,
Tel Ivo Maatman: 0613-987184
Tel Gerard Schwering: 0613-069968

€ 110 Gebr. Van Engelen BV
11:40 uur
€ 150 Aannemersbedrijf Kotteman
11:39 uur

Ook een BuurtAED in jouw straat?

Zamel met je buren geld in voor een AED + buitenkast met korting