Mag ik me even voorstellen?

Ik ben Paul Keuning en ik woon op de Willem Barentszweg 88. Verder ben ik EHBO-instructeur en geef ik regelmatig instructie in het gebruik van de AED, meestal in Huizen, waar ik vorig jaar nog woonde.

Een ernstig hartprobleem komt altijd onverwacht. Ook al leeft je gezond, doe je aan sport en rookt je niet. Toch kan het jou ook zomaar overkomen.

Ze noemen het een hartstilstand, eigenlijk een verkeerde benaming voor een hartprobleem zoals dat meestal optreedt. Vaak is het namelijk een hart dat teveel toeren maakt. In plaats van een rustige 70 samentrekkingen van het hart, gaat je hart als tekeer met wel 300 slagen per minuut.

Een noodlottig incident
U staat net nog even leuk met uw buurman te praten. Of, een ander scenario: je partner ligt rustig te slapen naast je in bed. Maar plotseling is er geen leven meer in de brouwerij! Aanroepen of aanschudden levert geen reactie op en ook is hij/zij gestopt met ademhalen.
Dan gaan alle alarmbellen rinkelen  en u belt meteen 1-1-2. Ook al is het ziekenhuis bij ons om de hoek, het duurt toch minstens 10 minuten voordat ze er zijn en alle apparatuur hebben aangesloten.

Wat kunnen burgerhulpverleners in de tussentijd doen?

  • Start met reanimeren, nadat je 1-1-2 hebt gebeld en de voordeur van het slot hebt gehaald. Je past basale reanimatie toe, dat is het gewone handwerk. Allemaal wel eens gezien op de televisie: je drukt met je volle gewicht op het borstbeen en na 30 keer geef je tweemaal mond-op-mond beademing. Dan weer 30 compressies, enzovoort. 
  • Als er dan ook nog binnen 6 minuten een AED aanwezig is, verdubbelt de overlevingskans van dit slachtoffer.

De Hartstichting sponsort samen met Philips de aanschaf van een AED, die in onze straat op een goed bereikbare plek opgehangen kan worden. Normaal kost zo’n AED met kast rond de € 2500,- .
 Zolang de actie van de Hartstichting loopt kan dat nu echter al voor € 1500,- .
Zonder bijkomende onderhoudskosten, want die neemt de Hartstichting ook voor haar rekening.

Hoe gaat het in zijn werk?

  • Als er in onze straat 40 mensen bereid zijn om 40 euro hieraan te spenderen, dan kunnen we binnen zes weken de buurtAED aanschaffen en installeren.
  • Ondergetekende Paul Keuning staat er voor in dat er daarna binnen twee maanden een groep vrijwilligers, waar u zich ook voor kunt opgeven, getraind worden in zowel de basale reanimatie, als in het gebruik van de AED.

Elkaar helpen te overleven

De tijd rond de jaarwisseling is mogelijk een tijd dat we ons meer dan anders realiseren dat ons leven broos en breekbaar is. Ons kloppend hart zal het vroeg of laat begeven. Maar als het in ons vermogen ligt om met deze interventie het moment van definitief afscheid nog jaren uit te stellen, waarom zouden we dat dan niet doen?

Ik kan me voorstellen dat dit initiatief bij u vragen oproept. Voor nadere informatie verwijs ik naar de website van de buurt-AED  www.buurtAED.nl.

Ik denk dat ik een aantal van uw vragen zelf ook wel kan beantwoorden, u mag me daarvoor bellen op nummer 06 39007447 .

Wacht in ieder geval nog met het overmaken van geld. Ik wil eerst peilen of we in de buurt tot het streefaantal van rond de 40 medestanders komen.

ž   Laat dat s.v.p. met de bijgevoegde antwoordstrook weten.

ž     Prettig wanneer een paar voorstanders samen een kortdurend[1] initiatief-
         comité te vormen. Dat is beter voor het realiseren van dit plan en voor de
         financiële controle.

 

[1] Kortdurend: twee maanden, totdat de AED er hangt

 

18 Dec 2018 19:43 uur

Ook een BuurtAED in jouw straat?

Zamel met je buren geld in voor een AED + buitenkast met korting