"Binnen een oogwenk was het rond"

 

Walters buurman overleed aan een hartstilstand. Dat was de aanleiding voor Walter om een AED te regelen bij het wielercafe in zijn buurt. Nu start hij ook nog een tweede actie: een AED voor zijn eigen straat.

Hartstilstand tijdens het fietsen

“In september 2017 verloor ik onverwachts mijn buurman. We waren op vakantie in Frankrijk en ik fietste met hem richting de top van de Mont Ventoux. Hij stapte af om wat te drinken en ik reed alvast door. Toen hij na een tijdje niet kwam, maakte ik me zorgen. Het bleek dat hij een hartstilstand had gekregen.”

In deze buurt moet een AED komen

“Ons wielerclubje spreekt geregeld af in Velosoof, een wielercafé. Toevallig hoorde ik daar iemand praten over BuurtAED.nl. Ik wist meteen: ik wil ook een AED voor ons café en de buurt aanschaffen. Want wat er in Frankrijk gebeurde, kan hier ook gebeuren. Als dat je overkomt, wil je dat hulp zo dicht mogelijk in de buurt is. Op deze manier kunnen wij iets moois voor de buurt doen.”

Binnen een oogwenk was het rond

“Nadat mijn actie was opgezet vroeg ik binnen onze wieler-appgroep om een donatie. Het ging echt razendsnel: binnen een half uur was er genoeg gedoneerd voor een AED met buitenkast. Geweldig. De AED krijgt binnenkort een mooie plek naast de ingang van de Velosoof, goed zichtbaar en 24/7 toegankelijk.”

We gaan voor een tweede AED

“Sinds die actie heeft ons wielerclubje ook een reanimatiecursus gedaan. Velen hebben zich daarna meteen aangemeld als burgerhulpverlener. Nu ga ik samen met een andere buurman nog een AED realiseren. Als iedereen in de wijk iets bijdraagt moet dat makkelijk lukken. Wat wij hebben meegemaakt had een grote impact op ons én op de buurt. Wat ver weg lijkt komt ineens heel dichtbij.”

Elke AED draagt bij aan het netwerk

“Wij vinden dat bij alle bedrijven en winkels een AED buiten moet hangen. Want als je ziet hoeveel levens je kunt redden met een dekkend netwerk AED’s, dan is het fantastisch om daaraan bij te dragen! Elke AED is weer een stap dichterbij dat doel.”

Wil jij ook een AED in jouw buurt?

Start een actie

Ook een BuurtAED in jouw straat?

Zamel met je buren geld in voor een AED + buitenkast met korting