Afgesloten
Locatie: Nijmegen
Initiator: Joris van Meel

NIEUWSBERICHT 11-11: De AED hangt! 
NIEUWSBERICHT 31-10: Het is gelukt! We hebben met zijn allen een BuurtAED bij elkaar gedoneerd!
NIEUWSBERICHT 28-10: We zijn er bijna, we zijn er bijna!

---------------------------------------------------------------------------------------------

23-10: Waarom we een BuurtAED moeten hebben! 

Een paar weken geleden las ik in de Volkskrant het verhaal van Fokke Obbema die in zijn slaap een hartstilstand kreeg. Hij overleefde het, door zijn oplettende vrouw en heel veel geluk...

Ik bedacht me dat ik geen enkel idee had wat ik eigenlijk moest doen wanneer ik iemand een hartstilstand zou zien krijgen. Direct gaf ik me via de Hartstichting op voor een reanimatiecursus, gegeven door steengoede studenten geneeskunde in het Radboud. 

Binnen een paar minuten leerde ik al dat je met alleen reanimeren mensen die net een hartstilstand hebben gehad niet tot leven kunt brengen. Daar heb je (binnen 6 minuten!) namelijk een AED voor nodig.

Elke week krijgen zo’n 300 mensen een hartstilstand buiten het ziekenhuis. De overlevingskans stijgt aanzienlijk als er direct hulp verleend kan worden. Met een AED in de buurt vergroten we de kans dat iemand een hartstilstand overleeft.

Bij thuiskomst zocht ik op waar bij ons in de buurt een AED hangt. En dat viel me vies tegen. De dichtstbijzijnde hangt bij de Fysiotherapiepraktijk aan de Tooropstraat (wellicht zelfs binnen?), de andere kant op bij het Erica Terpstrabad. Daarom vind ik het hoog tijd voor een BuurtAED!

Zoekend naar wat meer informatie over de aanschaf van een AED, stuitte ik op Buurtaed.nl: een samenwerking tussen de Hartstichting en Philips, waarbij je een dikke korting krijgt op de aanschaf van gezamenlijke AED. Idee achter buurtaed.nl is dat je binnen 30 dagen met heel de buurt door middel van crowd funding samen het bedrag voor een BuurtAED ophaalt. Zo redden we samen wellicht een buurtgenoot. Hoe mooi is dat?  

Als je het niet zitten om zelf de AED te bedienen, geen probleem! De AED wordt namelijk aangemeld bij het reanimatie-oproepsysteem. Als er iemand in onze buurt een hartstilstand krijgt, dan zal onze AED bediend kunnen worden door een burgerhulpverlener die opgeroepen wordt. Een burgerhulpverlener is getraind om in zo’n situatie hulp te verlenen. 

Mijn idee zou zijn om de AED ergens buiten tegen een muur te hangen, zodat je er altijd bij kunt. Bijvoorbeeld in de buurttuin aan de Beukstraat, of tegen onze schuur (aan de Berg en dalseweg 326a). De AED zal komen te hangen in een verwarmde kast, zodat hij bestand is tegen temperatuurswisselingen. En hij wordt jaarlijks gecontroleerd, zodat hij het zeker doet in geval van nood. 

Doneer je mee?

Groet 
Joris van Meel 
Berg en Dalseweg 326a

joris@fanmeel.nl
0613548927 

€ 20 Julia
14:02 uur
€ 5 Anouk
19:07 uur

Ook een BuurtAED in jouw straat?

Zamel met je buren geld in voor een AED + buitenkast met korting